Kareltje was tenminste wel eerlijk

Een ding wist ie zeker: hij zei tenminste eerlijk waar het op stond. Nee, niet dat achterbakse gedoe. Niet dat stiekeme geklets achter iemands rug. Nee, Kareltje was niet zo iemand. Als hem iets niet aanstond dan zei hij het meteen. Rechtstreeks tegen de juiste persoon. Zo was hij! Maakt niet uit wie er allemaal in de koffiekamer zitten. Gewoon zeggen waar het op staat. Daar konden anderen nog een voorbeeld aan nemen! Neem nou die bepaalde personen die altijd ziek zijn. Het zijn ook altijd dezelfde! En wij maar werken! Ja, ik zeg het gewoon hoor. En dat zijn dan ook nog de mensen die alles maar voor elkaar krijgen hier. Je hoort het: ik zeg het gewoon! Ehm … Kareltje? Kareltje, je houdt niet van stiekem geklets zeg je? Rechtstreeks tegen de juiste persoon? Als jij je mond opentrekt zit er inderdaad misschien wel iemand in de kamer die zich aangesproken voelt. Maar dat is niet rechtstreeks. Dat is dan wel geen stiekem geklets achter iemands rug, maar openbaar geklets met iemand achter je rug. Want waarom zeg je die dingen dan niet onder vier ogen met de persoon waar het over gaat? Je verschuilt je in de massa, want daar kun je alles zeggen. Je houdt de schijn op dat je alles durft te zeggen, maar je hebt het lef niet om de confrontatie 1 op 1 aan te gaan. En eerlijk ben je al helemaal niet. Want degene waar het over gaat kan daar met al die collega’s erbij simpelweg niet op reageren om zich te verdedigen. Want dan kun je later zeggen: zie je wel, ze voelde zich aangesproken. … Maar Kareltje praat boos verder. En al die gasten die telkens maar op vrijdag vrij zijn? Ik krijg dat niet voor elkaar hoor! En zo gaat Kareltje nog even verder. En ik, de roosteraar, zit er vlak naast. Waarom kom je dan gewoon niet even mijn kantoor binnen Kareltje? Dan praten we daar over je roosterwensen. Maar dat doet hij niet. Hij zegt gewoon waar het op staat en iedereen mag het horen. Nee, je praat niet stiekem over een ander. Maar, praatte je maar met een ander! Want zo verandert er niks. En Kareltje? Ja? Ik zit daar nog steeds vlak naast je en toch zitten we mijlenver bij elkaar vandaan…