Het kleine zusje van Kareltje

Ze was dan wel zijn kleine zusje, maar ze had het mooi voor elkaar gekregen. Een leidinggevende functie! Iets waar ze al heel lang van droomde. Terwijl Kareltje gewoon de werkvloer op moest, mocht zij plaatsnemen in een kantoortje. Oh wat was ze trots op die functie. Af en toe je neus laten zien en verder plaatsnemen achter de computer. Stiekem vond hij het ook wel weer gunstig, dat zijn zusje die functie had gekregen. Kon ze hem misschien af en toe een beetje matsen met een paar leuke diensten of een vrije dag ofzo. Carolientje leerde snel de kneepjes van het vak en ze was daarom ook heel blij met haar collega-leidinggevende. Ze had het vaak geroepen: ‘Ik heb zoveel van je geleerd!’ Het leukste van het vak vond ze toch wel dat gevoel van macht. Dat ineens je voormalig collega’s naar jou toe komen om bijvoorbeeld te vragen of ze later op de dag een paar uurtjes mogen opnemen. Vooral dat moment tussen het vragen en het geven van een antwoord. Die stilte! Die spanning soms in de ogen van de medewerker die wacht op een verlossend antwoord. Laat hem maar even lekker zweten, dacht ze weleens. Ik kijk even, dan kom ik er straks op terug, ok? Haha, kijk em daar gaan, de loser. Eventjes een uurtje wachten en straks als ik hem ga zeggen dat het kan zal hij me erg dankbaar zijn. Kan ik hem meteen in ruil voor mijn goedheid vragen of hij dan wel volgende week een andere dienst kan draaien. Voor wat, hoort wat! Carolientje? Je had toch ook direct al ja tegen hem kunnen zeggen? Een blik in het rooster en je had meteen gezien dat er genoeg mensen aanwezig zijn vandaag. Ja, maar je moet het ze niet te makkelijk maken! Straks komen ze allemaal elke dag met al hun wensen. En er is toch niets mooiers dan dat iemand afhankelijk is van jou. Moet je eens kijken als ze weer eens hun beoordelingsgesprek krijgen. Dan lees ik hardop voor wat er goed, maar vooral ook wat er niet goed gaat. Heerlijk, die zenuwachtige of boze reacties. Op dat soort momenten is de macht gewoon voelbaar. Maar waarom is dat nou zo belangrijk Carolientje? Als jij een goede leider bent die het beste voor heeft met het personeel, dan heb je geen machtsspelletjes nodig. Juist als jij de mensen niet onnodig lang laat wachten en je bent er voor ze als ze je nodig hebben, dan gaan ze je vanzelf als hun leider zien. Is dat zo? ja, Carolientje! Machtsspelletjes! Ik heb je inderdaad veel geleerd, maar niet dat!