Alleen even wennen

Wel even wennen, dat Windows 8 gebeuren. Afgelopen vrijdag de nieuwste telg uit de Microsoftfamilie geinstalleerd, met dank aan Surfspot.nl waar Erasmus MC medewerkers tegen een betaalbaar tariefje van € 9,75 deze versie kunnen aanschaffen. Je krijgt dan de downloadversie en die wordt over je oude Windows 7 versie heen geinstalleerd. En dan begint het wennen, want dat moet je zeker! De startknop is er niet meer en alles werkt via vierkante vlakjes die speciaal bedoelt zijn voor touchscreen beeldschermen. Elke vlakje is een ander programma, alleen heet dat nu Apps. Ook op een laptop werkt het alsof je een tablet in je handen hebt. Je harde schijf fungeert als je Appstore en je bepaalt dan ook zelf welke Apps je op je beginscherm wilt. Ziet er allemaal best aardig uit, maar toch brak het zweet me uit toen ik aan het rommelen ging met de Mijn Documenten map. Onze bestanden waren alleen zichtbaar als ik onder eigen emailadres had ingelogd. Als ik onder het algemene account inlogde was deze map leeg. Kwestie van even de rechten op Administrator zetten en klusje geklaard. Bijna…want toen ging ik de complete map slepen in de hoop dat er een kopie van het ene account naar het andere account zou plaatsvinden. Maar nee, ergens onderweg de gehele map kwijtgeraakt en toen had ik dus op beide accounts mijn documenten niet meer. En dan moet je gaan zoeken. In de digitale prullenbak ligt het niet, dus zit er niets anders op dan elk mapje apart aan te klikken in de hoop dat ergens je documenten weer opduiken. Hoe langer dat duurt hoe wanhopiger je wordt. Uiteindelijk kwam ik ze gelukkig tegen en zaten ze als een soort submapje in een andere map. Scheelde niet veel of ik had de moed opgegeven. Weet je ook meteen weer hoe belangrijk backups zijn. Je gebruikt ze nooit, totdat het fout gaat en blijkt dat je ze niet gemaakt had. Zaterdagavond was dus een redelijk verloren avond, een grote zoekpuzzel met gelukkig nog wel een goede afloop. Best leuk hoor dat Windows 8, echt ik meen het, alleen even wennen he!