Made by

Leuk hoor, zo’n nieuwe camera. Ineens ben je veel meer buiten en ga je met je zoon naar Schiphol om foto’s te maken. Weekend daarna op de Wereldhavendagen in Rotterdam en morgen, als het goed is bij de trouwerij van mijn voormalig buurmeisje op Slot Loevestein, zal de camera er ook weer bij zijn. Echter, als je dan je foto’s bekijkt en vergelijkt op internet dan bekruipt je het gevoel dat je iets niet goed doet. Hoe krijgen ze die foto’s zo scherp? Toch maar een cursus volgen dan, of iemand hulp vragen die een cursus volgt? Na wat zoekwerk op internet kom je er al gauw achter dat fotograferen alleen niet genoeg is. Photoshop doet de rest en dat is een hoop. Sterker nog, je kennis van fotobewerkingssoftware is een must en zonder dat kun je een fotografische topper wel vergeten. Voor vliegtuigwebsites waar je foto’s naar toe kunt sturen is regel nummer 1 zelfs: ze moeten bewerkt zijn. Anders worden ze als ‘te soft’ weer netjes geretourneerd en niet geplaatst. Wat een opluchting, het ligt dus toch niet aan mij! Iedereen gebruikt het. Zelfs de harde kern met camera’s van meer dan 2000 euro. Na wat info verzameld te hebben over het verscherpen van foto’s, lukt het mij nu ook redelijk. De foto’s komen bijna in de buurt van de Pro’s. Bijna dus…, maar ik moet me nog verder verdiepen. Een beetje in de camera, diafragma en sluitertijd, maar vooral in de software. Lijkt wel de omgekeerde wereld. Dat Photoshop een belangrijker plaats inneemt dan de camera zelf. Nee, dat is te simpel gesteld, daarmee doe je niet alleen de camera tekort maar ook jezelf. Photoshop kan veel, maar hoe beter de foto gemaakt is hoe mooier het resultaat na bewerking. Hoe langer je moet ploeteren met Photoshop, hoe slechter je eigenlijk de foto gemaakt hebt. En trouwens: made by Photoshop staat ook best raar onderaan een foto, vind ik!