Gewoon, omdat het kan

Laatst had ik een van mijn herfstfoto’s op ZOOM gezet. Een website waar foto’s geplaatst kunnen worden die dan weer door anderen van commentaar voorzien kunnen worden. Je kan op elkaars foto’s reageren en ook bijvoorbeeld een stem geven. Een reactie was: ‘een mooie foto maar ik vind de kleuren iets te…’ De kleuren waren inderdaad intenser en roder geworden door de nabewerking die ik er op had losgelaten. Iemand reageerde daar weer op: ‘ik vind het wel mooi deze kleuren, want je hebt gewoon de mogelijkheden om er alles uit te halen wat er in zit. Dat doen alle fotografen al sinds het bestaan van foto’s.’ En ik ben het daarmee eens. Waarom zou je met minder genoegen nemen? Je hebt met de diverse softwareprogramma’s een heleboel mogelijkheden om een foto te laten stralen. Doe je dan de werkelijkheid geweld aan? Als een foto mooi is om naar te kijken is het plaatje wat mij betreft gelukt. Hieronder een HDR van de skyline van Rotterdam. Enigszins bewerkt? Ja, gewoon, omdat het kan…

skyline_bew_hdr.jpg