Terug naar school Kareltje

Het overkomt de meeste leerlingen wel eens. Dat je in een periode terechtkomt waarin je collega’s je ineens anders gaan zien. Je vormt ineens een soort van bedreiging voor de zogenaamde ‘elite’. Je bent niet meer een nobody. Je bent volgens het boekje ingewerkt, je weet bijna alles en je houdt je ook nog netjes aan de regels. En juist dat laatste is vaak het pijnlijkst voor de allround, alwetende en hoogverheven ervaren collega’s. Ineens komen de tekortkomingen van de leermeesters zelf naar boven. De in een grijs verleden behaalde diploma’s kunnen ze niet meer gebruiken om zich te verdedigen tegen de nieuwe generatie die precies doet wat ze zojuist geleerd hebben. Kareltje behoorde ook al heel lang tot die ‘elite’. Althans, daar was hij zelf tenminste wel van overtuigt en iedereen hoort dat te weten natuurlijk. Als iemand weet hoe het werk gedaan moet worden en naar wie je moet luisteren, dan was het Kareltje wel. En laat nu juist student Peter in de laatste fase van zijn opleiding zitten. Peter is geheel ingewerkt en kan zelfstandig het werk doen. Peter houdt zich ook netjes aan de pauzetijden en eigenlijk kan iedereen het prima met hem vinden. Alleen Kareltje heeft er moeite mee. Eens een leerling, altijd een leerling. Je moet je plaats weten binnen het team. Lijkt soms net een roedel wolven. Iedereen kent zijn plaats binnen de roedel. Maar wij zijn geen wolven Kareltje! Peter doet het misschien op sommige punten gewoon net ietsje beter. En dat is ook helemaal niet erg. Dat is zelfs logisch. Studenten en leerlingen kunnen juist de ingedutte medewerker weer wakker schudden. Daar kun je dus je voordeel mee doen Kareltje! Een leermeester kan ook wel eens iets leren van de leerling. Maak gebruik van de nieuwe leerling om je eigen kennis op peil te houden. Maar nee, Kareltje voelt zich daar te groot voor. En zo kan het dus gebeuren dat de leerling bijna klaar is met studeren en Kareltje… Kareltje staat al jaren stil en loopt dus ook al jaren achter. Niet alleen qua kennis, maar vooral op sociaal gebied. Ga maar gauw terug naar school Kareltje. Er valt nog een hoop te leren…