LinkedIn jij ook?

LinkedIn timmert flink aan de weg. Het is op dit moment het snelst groeiende sociale netwerk. En men verwacht dat over een paar jaar solliciteren voornamelijk via dit netwerk zal gaan en dat je niet meer hoeft aan te komen met een ingezonden brief of geüploade CV. De meeste bedrijven geven nu nog de voorkeur aan per email gestuurde sollicitaties en/of geüploade varianten, maar in de toekomst gaan ze zelf op zoek via het netwerk. Zorg dus dat je een LinkedIn account hebt! LinkedIn is een professioneel netwerk waar geen ruimte is voor vakantiefoto’s, maar wel voor een uitgebreide CV. Toch is er voor mijn gevoel nog iets niet helemaal duidelijk. Als je dus op zoek bent naar een geschikte kandidaat dan ga je dus als bedrijf het netwerk afstruinen en benader je een persoon die voldoet aan de eisen voor die functie. Grote kans dat deze perfecte kandidaat een mooie baan heeft en misschien niet eens zoveel zin heeft om van baan te switchen. Dan kan het bedrijf hem of haar een aanbieding doen en wellicht gaat de switch dan toch plaatsvinden. Leuk, missie geslaagd en het andere bedrijf kan weer via het netwerk op zoek om de plaats van de vertrekkende medewerker op te vullen. Daarbij kunnen kandidaten die juist op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging dat bedrijf benaderen omdat ze zojuist gelezen hebben dat er een vacature is. Maar hoe zit dat dan met de grote groep werklozen die uiteindelijk ook maar een LinkedIn account hebben aangemaakt? Wanneer komen die in beeld? Zal het personeelszoekende bedrijf ook zoekresultaten filteren op ‘werkloos’ of ‘werkzoekend’? Of is dit netwerk gewoon een Oldboys Network waarin iedereen de beste mensen bij elkaar aan het weghalen is? Het is leuk om je eigen profiel bij te werken en een indrukwekkende staat van dienst te showen, maar wat als je nu alleen een lasdiploma hebt en je zoekt een baan in de bouw? Ik ga toch eens op zoek in LinkedIn of ik laaggeschoolde werkloze 50-plussers tegenkom met een CV van 1 regel! Maar om te zoeken zal ik natuurlijk wel eerst zelf even een account moeten aanmaken. Niet dat ik van plan ben om ander werk te zoeken hoor, maar het staat wel leuk toch? Zo’n indrukwekkend lijstje…