Kerst

Bijna Kerst, even dooreten en dan alweer richting het nieuwe jaar. Volgende week, vlak voor de jaarwisseling, kijk ik vooruit naar het nieuwe jaar. Nu, kijk ik nog even achterom naar het afgelopen jaar. Achteromkijken is toch nergens voor nodig, of zinloos, zullen er een aantal zeggen. Ja, als je teveel achteromkijkt sta je met je rug naar de toekomst. Ik weet het. Maar heel even een blik naar achteren, al is het maar om van je fouten te leren of nog eens die glimlach op je gezicht te krijgen van dat ene gekke moment, daar is volgens mij niets op tegen. Sterker nog, als je wilt weten welk pad je gegaan bent en of je samen liep of werd gedragen, dan is het helemaal niet zo vreemd om naar die voetstappen op het strand achter je te kijken. Hebben we lessen geleerd uit het verleden en gaan we de dingen straks anders aanpakken, of hebben we onze draai gevonden en bevinden we ons in rustig vaarwater? Voor iedereen zal het in ieder geval afwachten zijn wat de crisis ons gaat brengen of … afnemen. Ondanks dat en die onzekere toekomst, wens ik iedereen waar dan ook de allerfijnste Kerstdagen toe. En voor al mijn facebookvrienden en voor mezelf spreek ik de hoop uit dat we een lichtje mogen zijn in deze donkere wereld. Jij in jou klein hoekje en ik in ‘t mijn…