Staan of zitten

Kun je zittend een praise-avond doorbrengen? Nee, natuurlijk niet, hoor ik iedereen al denken. En toch … ik heb er geen moeite mee om gewoon lekker te blijven zitten en te luisteren naar de prachtig gezongen liederen. Voor velen zal ik dan wel zo’n saai figuur zijn die hardnekkig weigert om vol overgave op te gaan in de muziek, maar dan kennen ze mij niet. Zo saai ben ik echt niet, maar op zulke avonden wil ik juist niet doen wat anderen denken dat je zou moeten doen. En al helemaal niet gaan staan omdat degene voor je is gaan staan. Ok, het lezen van de teksten op het scherm wordt lastiger, dus ook het meezingen van de liedjes die je niet uit je hoofd kent. En ik moet bekennen, dat zijn er nogal wat! Maar het gaat mij in eerste instantie niet om het meezingen, maar om het luisteren. En dat gaat uitstekend, zittend met je ogen dicht. Sommige nummers zou je zelfs het liefst via een koptelefoon willen horen. Toch ga ik in gedachte naar 5 november, wanneer ik naar een concert van The Cranberries hoop te gaan in Amsterdam. De kans is heel groot dat ik de bekende liedjes luidkeels mee zal zingen, vast en zeker staand! Moet ik me nu schuldig voelen? Waarom zo ingetogen op een praise-avond en zo uitzinnig bij een popconcert? Tsja, het is natuurlijk ook weer niet logisch dat je bij een concert met voornamelijk staanplaatsen en beperkte zitplaatsen, met je ogen dicht op een stoel gaat zitten. De kans is dan groot dat er EHBO-ers komen vragen of het nog wel goed met je gaat. Je kan dus eigenlijk niet anders dan gewoon lekker meedoen met de rest… Aha, dan is dat dus het antwoord op mijn vragen. Bij praise-avonden mag je gewoon lekker jezelf zijn, staand of zittend. Niemand die denkt dat je onwel bent geworden. Laat iedereen dan maar het zijne denken, het mooiste is gewoon dat je zelf mag bepalen hoe je muziek wilt beleven. En voor mij staat een ding vast: Zittend genieten op een praise-avond brengt me dichter bij God dan welk concert dan ook! En dat is waar het toch om gaat? Ik kan er in elk geval niet mee zitten.