Komt goed!

Dat hoor ik tegenwoordig wel zo’n drie keer per dag. Bij deze nomineer ik dit kleine zinnetje als slotzin van het jaar. Steevast eindigen sommige mensen met deze woorden: Komt goed! Zou het te maken hebben met deze onzekere tijd, de economische crisis of gaan deze woorden dezelfde kant op als de standaard openingszin: Alles goed? Een vraag waar bijna iedereen dan weer standaard: Ja, als antwoord op geeft. De vrager is waarschijnlijk helemaal niet geinteresseerd in je antwoord en misschien gaat het met jou helemaal niet zo goed, maar dat zeg je natuurlijk niet. Het is een beleefd vraagje en is niet meer dan een opstapje naar datgene wat ze eigenlijk willen vragen. Alleen voor echte vrienden geldt: Vrienden zijn die zeldzame mensen die vragen hoe het met je gaat en dan wachten op je antwoord. De zin: Komt goed! Is dan weer een beleefde slotzin om een gesprek te eindigen, terwijl soms niet eens duidelijk is wat er dan goed moet komen. Je zou natuurlijk voor de grap eens een keer kunnen proberen om het gesprek voort te zetten. Nou, ik weet eigenlijk niet of het goed komt hoor, er zijn toch best veel dingen die me dagelijks bezighouden en me zorgen geven. En dan som je een rijtje problemen op en vraag je: Hoe denk jij daar over? Best benieuwd of er dan serieus op gereageerd gaat worden of dat die persoon je wat glazig aan gaat staan kijken. Het zijn dus van die zinnen waar niemand verwacht dat er ook daadwerkelijk een antwoord op gegeven wordt. Ik stoor me er trouwens niet aan hoor en ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik ze ook gebruik. Je gaat bepaalde gebruiken van anderen dan ineens overnemen. Dat had ik namelijk ook met de dubbele doei. Doei doei, zeg je dan ineens, terwijl dat vroeger gewoon doei was. Maar ach, ook voor die dingen geldt: Komt goed!