Werkelijke waarde

‘Ik heb er weer een vriend bij papa!’ Mijn zoontje van 9 meldt me trots dat Marco Borsato vrienden met hem is geworden op Hyves. ‘Ik zit nu al op 52 vrienden ‘, roept hij er nog achteraan. Ik vraag me af wanneer hij de werkelijke waarde van vriendschap zal beseffen. Op school met zijn vriendjes gaat het ook alleen maar over de aantallen in plaats van over de waarde van die  “Hyvesvriendjes”. De waarde van geld is tegenwoordig al moeilijk uit te leggen, laat staan die van echte vriendschap. De hedendaagse jeugd leert de waarde van geld doorgaans kennen op het moment dat de mobiele telefoon geen beltegoed meer heeft. Met vriendschap zal het later wel net zo gaan. Echte vrienden leer je kennen als je er voor je gevoel helemaal alleen voor staat. Hoe vaak zeggen mensen niet dat ze in tijden van nood hun echte vrienden hebben leren kennen? Zal best waar zijn, maar hoe zit het met vriendschappen die ineens abrupt beëindigd worden?  Degene die het dichtst bij je staan, doen je vaak ook het meeste pijn.  Maar daar hoor je nauwelijks iets over. Zou je niet gewoon je kinderen moeten beschermen tegen dat soort vriendschappen? Is de pijn van een gebroken vriendschap niet veel erger dan die keer dat je een goede vriend nodig had toen je zo in de put zat? Het lijkt me ook gewoon veel veiliger en vooral makkelijker om lekker comfortabel achter je laptop te chatten met je digitale vrienden. Nee, dan dat hele gedoe van een avondje samen op de bank zitten! Als dan laat op de avond je goede vriend of vriendin weer helemaal happy naar huis gaat omdat je zo’n fantastisch luisterend oor was, kruip je toch nog even snel achter de laptop om je gemiste updates van je ‘andere’ vrienden te bekijken, te ‘liken’ en te ‘respecten’.  Als mijn zoontje weer aan het voetballen is, buiten met een vriendje, ga ik even achter de laptop zitten. Ik open Facebook en merk ineens dat ik een vriend minder heb dan gisteren. Ik zoek me wezenloos maar kan niet ontdekken wie ik kwijt ben. Zal dan ook wel geen belangrijke geweest zijn. Op dat moment belt een goede vriendin me gewoon zonder aanleiding even op om te vragen hoe het met me gaat. En dan ineens weet je het weer. De waardevolle betekenis van vriendschap!