Je bent wat je deelt?

Dat ik me dat nu niet eerder heb gerealiseerd! Social media is leuk om je mening te geven, te reageren en om te delen, maar weten jou digitale vrienden, volgers en reageerders dan wel het verschil? Wanneer deel je iets voor de fun, geef je een eigen mening of reageer je alleen maar op de mening van een ander? Deze vraag komt in me op na het plaatsen van een column van Naima el Bezaz, die wekelijks een stukje schrijft in de Spits, het gratis blad dat je elke morgen trouw in je handen gestopt krijgt bij de metro. Zij staat in mijn vriendenlijst op Facebook en het leuke van haar is, dat ze reageert op reacties en zelfs niet te beroert is om met je te chatten. Zij heeft o.a het boek Vinexvrouwen geschreven, een hilarisch boek over haar buren in de vinexwijk waar ze woont. Sinds kort schrijft ze dus ook wekelijks een column in de Spits en ze had haar ruim 4000 facebookvrienden gevraagd om haar columns te delen om daarmee zoveel mogelijk reacties te krijgen. Columns moeten vooral prikkelend en scherp zijn, soms provocerend, en lokken vaak interessante discussies uit. Natuurlijk ben ik dan de beroerdste niet en deel ik vrolijk de columns, zodat ook mijn pagina lekker gevuld en actueel blijft en het geeft ook wat afwisseling. Maar laat ik me nu niet gerealiseerd hebben dat als je een column op Facebook deelt, er dan misschien mensen zijn die denken dat jij ook de mening van de columnist(e) deelt. Wat ontzettend naief van mezelf! Ineens besef je dat je soms even door de ogen van een ander naar je eigen pagina moet kijken en begrijp je ineens het misverstand. Dan bij deze, leg ik het een keertje uit, zoals ik er over denk, maar een ander misschien weer niet. Een Blog, zoals deze, is mijn eigen mening. Een Column delen, is de mening van een ander delen. Dan blijft de vraag: Waarom deel je iets, dat niet je eigen mening is of waar je soms zelfs helemaal niet achter staat? Nooit eerder over nagedacht, maar het antwoord is eenvoudig: Ik had beloofd te delen en plichtsgetrouw als ik ben, doe ik dat dan ook. In het vervolg zal ik wel wat kritischer kijken, omdat ik weet dat er altijd mensen zijn die zullen zeggen: ‘Je bent wat je deelt’. Kan het ook eigenlijk niemand kwalijk nemen, maar waardeer dan in ieder geval ook de gedichten die ik af en toe deel. Die deel ik overigens via dit Blog, dus dat zegt genoeg!